16.6.2021 Kokemuksia koulutuksesta: Oman näköistä elämää rakentamassa Perheniemen opistolla


Kirjoittanut: Koulutukseen osallistunut opiskelija Miia Haapamäki

Maaliskuussa 2021 Perheniemen evankeliselle opistolle saapui jälleen uusi opiskelijaryhmä, kun toista kertaa järjestettävä Aktiiviseen Elämään -koulutus alkoi. Ensimmäisen ryhmän opiskelut olivat päättyneet edellisen vuoden helmikuussa. Koulutuksen tarkoitus on vahvistaa opiskelijoiden elämänhallintaa, sosiaalisia taitoja, työvalmiuksia ja parantaa itsetuntemusta. Koulutus on saanut Opetushallituksen rahoituksen, joten opiskelu ja ruokailu olivat ilmaisia opiskelijalle itselleen. Myös mahdollinen majoittuminen oli maksutonta opiskelupäivien ajan.

Vastuukouluttajana toimi Minna Ahtiainen (filosofian maisteri, sosiaalikasvattaja ja voimauttavan valokuvauksen asiantuntija). Hänen lisäkseen saimme viikoittain oppia ja tehdä oivalluksia Päivi Niemen (terapeutti, työnohjaaja ja seksuaalineuvoja) sekä Maria Saukkolan (Perheniemen Lähellä ihmistä -toiminnan koordinaattori) opetuksessa. Puu- ja savitöitä opettamassa oli Tarja Tuominen (puukäsitöiden opettaja) ja kuvataideterapiaa opetti Satu Orvokki Remes (LI-sielunhoitoterapeutti, ratkaisukeskeinen kuvataideterapeutti ja ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti).

Kolmen kuukauden pituinen koulutus sisälsi runsaasti toiminnallisuutta, ryhmä- ja parityöskentelyä sekä luovia menetelmiä vuorovaikutuksellisten luentojen lisäksi. Yhdessä laitoimme ruokaa, teimme puu- ja savitöitä, askartelimme, kirjoittelimme, harrastimme liikuntaa ja teimme monia muita kivoja ja mielenkiintoisia juttuja. Työstimme myös omaa cv:tä ja saimme ohjausta mahdollisiin tuleviin työhaastattelutilanteisiin.

Ryhmämme ilmapiiri oli hyvä, rento ja rakentava - toisia kuunneltiin, arvostettiin ja kannustettiin. Saimme opiskelijoina hyvin myös osallistua koulutuksen toiminnan ideointiin ja toteuttamiseen. Joka viikolle oli valittu tietyt teemat joiden pohjalta opiskelu suunniteltiin. Näitä aiheita olivat mm. ”arvot”, ”tunnetaidot”, ”omalla paikallaan” ja ”motivaatio”.

Koulutuksen loppupuolella teimme virkistäviä retkiä eri kohteisiin, jotka me opiskelijat saimme valita ja järjestää pareittain. Aluksi paikan päällä haastattelimme työntekijöitä, näin saimme kuvan millainen kyseinen retkikohde on työpaikkana. Kävimme Arboretum Mustilassa, hevostallilla (Hevostoiminta Kati ja Anssi Lahti), Kouvolassa pakohuoneessa ja kirpputori Centtilässä, Hiidenvuorella ja frisbeegolfaamassa. Ryhmämme yhteisenä projektina tilasimme jokaiselle omat t-paidat, joihin painoimme yhden ryhmäläisemme suunnitteleman logon ja jokainen sai lisätä paitaan vielä oman mieleisen mottonsa.

Tänä vuonna koulutukseen on osallistunut yhteensä kaksitoista opiskelijaa, joista suurin osa lähialueelta, mutta muutama matkusti opistolle kauempaakin, jopa yli neljänsadan kilometrin päästä. Iloksemme opetus voitiin järjestää lähiopetuksena kunnan tartuntataudeista vastaavan lääkärin kanssa tehdyn arvion perusteella myös hetkellisten laajempien koronarajoitusten ajan, koronaohjeistuksia noudattaen. Ryhmämme kokoontuu yhteen vielä kahtena viikonloppuna alkusyksystä, jolloin saamme jakaa kesän kuulumisia ja nauttia vielä hetken toistemme seurasta.

Kurssilaiset kokivat saaneensa lisää itsevarmuutta ja oppineensa tuntemaan ja  hyväksymään itsensä paremmin. Opiskelijat kommentoivat kurssia mm. seuraavasti:

- Koulutus on ollut antoisa, ruoka ollut tosi hyvää. Ympäristö ihana.
- Ihana maaseutumiljöö. Porukka on ollut ihan mukava. Olisi viihtynyt pitemmänkin aikaa.
- Ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi.
- Koulutus virikkeellistä, rikkoi mukavasti arkirutiinit.
- Parasta oli tutustua kaikkiin ja mahtavat kouluttajat.
- Opetus oli monipuolista. Opin tunnetaitoja ja sitä että ajatuksiaan voi muuttaa.
- Koulutuksen parasta antia oli aidosti välittävä ilmapiiri.

 

Resized 20210603 145344