« Takaisin

Läheisten hyvinvoinnin tukeminen perheenjäsenen sairastaessa

Miten sairastuneen läheisiä voi tukea? Kurssi on suunnattu henkilöille, jotka kohtaavat työssään tai vapaaehtoistyössään myös sairastuneen ihmisen läheisiä. 

Mitä merkitsee, kun perheenjäsen sairastuu, ja mitä on olla läheinen sairastuneelle? Sairaus voi olla parantuva tai siihen voi liittyä pitkäaikainen tai pysyvä toimintakyvyn muutos. Kyseessä voi olla äkillinen tai hitaasti etenevä vakava kuolemaan johtava sairaus, tai pitkäaikainen sairaus. Toisaalta perheenjäsenellä voi olla perheen arkeen vaikuttava psyykkinen sairaus. Myös päihdeongelma on koko perheeseen vaikuttava tila, joka koskettaa jokaista perheenjäsentä sairauden kaltaisesti ja lisäksi vielä erityisellä tavalla. Vaikka päihdeongelma ei ole vain sairaus vaan laajempi elämänongelma, läheisten tukena olevan henkilön on tärkeää ymmärtää sen vaikutus perheeseen ja perheenjäsenten tuen tarpeeseen. 

Kurssilla käymme läpi läheisten hyvinvoinnille keskeisiä asioita perheenjäsenen sairastaessa. Etsimme ja löydämme tapoja, miten voimme kukin omassa tehtävässämme tukea sairastuneen läheistä, jotta hänen hyvinvointinsa lisääntyy. Pohdimme läheisen jaksamista, voimavarojen löytämistä ja tukiverkostoja. Pohdimme lisäksi totuudellisuuden, keskeneräisyyden ja elämään suostumisen merkitystä. Tarkastelemme myös, millaista on olla lapsena perheessä, jossa perheenjäsen sairastaa.

Pohdimme omaa tehtäväämme läheisen tukijana. Mietimme mikä on olennainen tehtävämme siinä kohdassa. Tutkiskelemme olemassaolon ahdistusta, sekä uskon ja hengellisyyden merkitystä ollessamme sairastavan ihmisen läheisen tukena. 

Kouluttaja

Kurssilla opettajana on TT, LL Kati-Pupita Mattila, jolla on palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys. Hän on toiminut lähes kymmenen vuotta saattohoidon erityisyksikön lääkärinä. Lisäksi hän on toiminut seurakunnassa, lastensuojelussa, päihdehuollon asiakastyö-, kehittämis- ja asiantuntijatehtävissä, mielenterveystoimistossa ja terveyskeskuksen vuodeosastolla. Hän on vuosien aikana myös luennoinut ja kirjoittanut näistä aihepiireistä. Hän on kirjoittanut useita kirjoja, joista viimeisin on ilmestynyt 12/2022: Surun ja luopumisen aikaan Lohtukirja.

Kurssin aikataulu

Opetusta on perjantaina klo 15–20 ja lauantaina klo 10–15.

Perjantai 3.5.

14.00 Aloituskahvi/-tee

15.00 Tutustuminen toisiimme sekä johdantoluento aiheeseen ja keskustelua
16.30 Päivällinen
17.15 Luento ja keskustelua
18.45 Tauko
19.00 Toiminnallista työskentelyä aiheen äärellä ja päivän lopetus

Lauantai 4.5.

8.00–9.30 Aamiainen
10.00 Luento ja keskustelua
11.30 Lounas
12.15 Luento ja keskustelua
13.45 Tauko
14.00 Luento ja kurssin päätös

Kurssin hinta

  • Opetus 198 €
  • Täysihoitopaketti 62 € (sis. majoituksen 2 hh omin lakanoin ja ruokailut)
  • Yhden hengen huoneesta lisämaksu 20 €
  • Ruokailupaketti ei-majoittuville 35 € (sis. aloituskahvi/-tee, päivällinen ja lounas).

Ilmoittaudu viimeistään 15.4.

Koulutukseen ilmoittaudutaan sähköisellä ilmoittautumislomakkeella tai Perheniemen opiston toimistoon p. 05 7574 100 tai opisto@perheniemi.com 15.4. mennessä.

Alkaa

3.5.2024

Päättyy

4.5.2024

Lähetä ilmoittautuminen tästä